2015. március 16., hétfő

Sablon blogok és a fanprofilok

Elérkeztünk egy olyan témához is, ami csak részben érinti a One Directiont, ugyanis itt a blogokról lesz szó és a facebookon létrehozott fanprofilokról. Azért érinti a One Directiont, mert leginkább róluk szólnak a blogok meg a fanprofilok, de ezt bizonyára mindenki tudta, de a rend kedvéért írtam csak le.
Egyébként bocs a csúszásért, hétvégén nem volt időm, ezért eltolódott hétfőre.

Képek ide nem szükségesek, tehát anélkül fogom megírni ezt a posztot és közel sem lesz olyan hosszú, mint a múlt heti. 

A blogok már öt éve divatban vannak, lehet több is, nem tudom pontosan, azonban a One Direction blogok inkább 2012-ben kezdtek elterjedni, tehát kellett rá nekik két év erre. Akkoriban még nem volt annyi belőlük, mint mostanság. Igazából 2014-ben kezdte elveszteni a varázsát, el is mesélem, hogy hogyan. 

Többször is megfigyeltem már, hogy amelyik blog 2012-ben vagy 2013 elején kezdődött el íródni, jóval több feliratkozóval büszkélkedhet, mint amelyik tavaly vagy az idén. Ennek is megvan az oka. Logikus, hogy azért, mert mivel akkor még ez újnak számított, többeket érdekelt, többek voltak erre kíváncsiak és az évek során újítás nem történt, ezért unalmassá vált, illetve sablonná. Senki sem tudott felmutatni újat ezekkel kapcsolatban. És persze azok is sablon történetek voltak.

Miből áll egy sablon történt? Vagyis hogyan ismerhetsz rá, ha egy blog sablonos?

- A történt egy lányról szól, aki általában a tinédzser évei végén jár, vagy a húszas évei legelején.
- Ennek a lánynak általában van egy barátnője, de az se baj, ha egyedül van.
- Ha nem Londonban élnek, akkor odaköltöznek, hisz az a nagy álmuk. Vagy ketten indulnak neki, vagy a lány szülei döntenek a költözés mellett. 
- Ha a történet legelején nem Londonban laknak, akkor vagy Magyarországon, Párizsban, vagy más angol városban. Mással nem is nagyon találkozni. Ha Magyarország, akkor is csak Budapest, más szóba se jöhet. És persze ilyenkor is angol neveket kapnak a szereplők. 
- A lány nem ismeri a One Directiont, vagy utálja, vagy a rajongója, tehát itt minden szóba jöhet. Úgyis mindegyikben az lesz majd, hogy megszereti mind az öt fiút és az egyikük a párja lesz, legtöbb esetben Harry. 
- Vagy egy koncerten ismeri meg őket, vagy az egyik családtagjának az ismerőse, vagy a barátnője által, a végeredmény ugyanaz lesz. De ezek a verziók jöhetnek szóba. Még olyat is láttam, ahol a lány munkahelyére érkeznek meg a fiúk, de még nem ismeri őket, azonban felfigyel rájuk és helyesnek találja őket, és érdekes módon az a fiú fog hozzá odamenni, aki később a párja lesz. Tudjuk, hogy legtöbbször Harry az.
- Az ilyen blogok másról sem szólnak, csak a féltékenykedésekről, összeveszésről, vagyis, amikor a két fiatal összeveszik (Harry meg a lány), aztán kibékülnek, azonban a főhősnő szörnyű lelki kínokat él át, hogy az olvasó azt hiheti, hogy mindörökké vége a kapcsolatuknak. Pedig ez közel sincs így, mert a rutinos olvasó már tudja, mi lesz a vége. Ezek mellett meg újra jön a csöpögés, meg a nyáltenger, nyálas párbeszédek tömkelege és társai. Ja, és a +18- as részeket ne hagyjuk ki, azok nagyon is fontosak, még akkor is, ha az író 13 éves vagy kevesebb.
- Olyan lehetőség is lehet, hogy a lány egyik fiúnak a gyerekkori barátja, azonban az X-Factor elválasztja őket egymástól és a lány nem hall felőle, csak a tévéből, és vérig van sértve, amiért nem kereste. Aztán egyszer csak találkoznak, majd egymásba szeretnek. 
- Vagy a lány az egyik tagnak a testvére és összejön egy másik taggal. A bátyó meg félti a húgit.
- Olyat is láttam, ahol egy olyan lány volt a főszereplő, aki valós személy és ő az egyik tagnak a lánytestvére. A blogban is az a felállás és beleszeret egy másik tagba. (A Lottie-Harry páros a legmenőbb, szinte csak ilyet találni, azonban találkoztam egy Gemma-Louis párosítással is, de annál többet nem igazán).
- Olyan is lehet, hogy a lány halálos beteg és végig küzdenek benne, már majdnem azt hiheti az olvasó, hogy megfog halni, de mindannyian tudjuk, hogy nem így van. 
- Mindig happy end a vége. Olyan nincs, hogy szomorú legyen a vége, mert az tiltó listás.

Nagyjából ennyi és az ilyen fajta történetekből még mindig rengeteg van, holott már nem sokan kíváncsiak ezekre, sőt már paródiájuk is van, találkoztam egy párral, de még nincs elterjedve. Addig még vicces is.
Aki ráismert saját blogjára, az egy kicsit gondolkozzon el rajta, mert sosem késő újat kezdeni. Sőt, a One Direction blogok is kezdenek kimenni a divatból, nagyon sok helyen kikötik, hogy nem lehet 1D-s a blog, mert ő olyat nem olvas. Lehet régebben szinte előny volt róluk írni, de ma már inkább hátrány, de ha nem is hátrány, akkor semleges. De semmiképp sem előnyös. Régebben sokan azért kezdték el olvasni, mert szerepelt bennük a kedvencük, ezért is kezdtek bele, mert ezzel könnyebb volt elnyerni az olvasókat. Tudom, hogy felszínes, de ez van, ilyen világot élünk. Ma már szerencsére kezd megszűnni ez, ugyanis egyre népszerűbbek a nem fanfictionok, miközben egyre unalmasabbá válnak az 1D-s blogok. Az igényesebbek egyértelműen az előbbinél teszik le a voksukat. És ez azért is lehet, mert a One Direction blogokkal kapcsolatban sok az előítélet. Nagyon sokan kezdtek bele úgy, hogy még fogalmazni sem tudtak, illetve egy rész körülbelül két soros volt, na az ilyenek 2012-ben is a süllyesztőben végezték, ha egyáltalán akkor volt ilyen. 2013-ban már volt, de azokra nem sokan voltak kíváncsiak. Akkoriban lehet többen olvasták az ilyet is, mivel akkor kevesebb volt a választék, és, ha ló nincs, jó a szamár is elven voltak. Ma már nem ez van, az ilyenre rá sem néznek, mert sokkal több a választék. One Direcion blog is lehet jól megírva, lehet az is jó történet, még, ha sablon is az alapja, mindenképp adjunk nekik egy esélyt. Persze, mindenki jobban örül annak, ha egyedi a történet, akkor meg főleg adjuk meg neki az esélyt, még ha 1D-s is.
Egyet jegyezzetek meg: nem a feliratkozók száma a fontos és ennek is megvan a maga oka. Méghozzá az, hogy hiába iratkoztak fel a blogodra több, mint százan, ha csak két-három komment érkezik és öt-tíz pipa. A visszajelzések száma a fontos! 

Ennyit a blogokról, jöjjenek a fanprofilok. Hát nem is tudom, mikor kezdődhetett, lehet 2012-ben, de közel sem volt olyan népszerű, mint amilyen 2013 végén, 2014 elején lett. Én 2013 nyarán kezdtem és azóta nagyon sok minden változott - rossz irányba.
Amikor csatlakoztam, nem készült profil mindenféle noname jöttmentről, hanem tényleg csak a One Directionról, meg a népszerű emberekről, de többségében egyértelműen az 1D volt és annak tagjai. És akkor róla is szólt a profil, nem a gazdájáról, az illetőről posztolt képeket és híreket és nem magáról. Akkor még meg volt ennek az egésznek a varázsa, mert nem estek túlzásba.
2013 végén elkezdődtek a viták, de ez még egészségesnek mondható, hiszen versengés volt, hogy ki legyen a legjobb, ami aztán rossz irányba terelte ezt az egészet és néhányan elnyomtak egy csomó kezdő fanprofilost. 2014 elején megjelentek a fabok. Nem szeretnék neveket írni, de itt hat emberről volt szó, akik egymással jóban voltak, és az ő véleményük számított a legjobban, mindenki őket majmolta, mindenki olyan akart lenni, mint ők. De úgy vélték, nem megy nekik, elkezdődtek az önsajnálatok, ami mára már elfajult. Jöttek a feltörések, ami persze kamu volt, mert lehet valakit valóban feltörtek, de aztán a többi elkezdte majmolni és megjátszották, hogy a középpontban lehessenek, még, ha egy kis időre is, egyre többen elkezdték ezt a hülyeséget és hatalmas pánik keletkezett. Keresték a megoldást, hogyan is védhetik le a profiljukat. Szinte mindenki bedőlt neki, először én is, amikor még új volt, utána egyre gyanúsabbá vált, s mikor rájöttem, nem győztem elmagyarázni a többieknek, hogy ezeket csak megjátsszák, hogy a középpontban legyenek. Később ki is derült, hogy így volt és azóta már senki sem csinálja.
2014 nyarán megjelentek a noname profilok, olyanokról is készülten fanprofilok, akik kevésbé ismertek és már minden jöttmentről készül legalább egy profil. Még mindig jelen voltak a fabok, de őszre talán háttérbe szorultak és már mindenki vegyült mindenkivel. Már nyáron elkezdődtek azok az idők, amikor mindenki szinte csak magáról posztol és egy nap csak egyszer posztolt arról, akiről szólt a profil. Ősszel mindenki arról posztolt, hogyan vagdossa magát és ezúttal már így sajnáltatták magukat. Képbe jött idővel az is, hogy valaki tiltogatja a profilokat, valakit mindig megvádoltak, de persze alaptalanul, hiszen ezek annyit sem tudnak, hogy hogyan működik a facebook tiltó funkciója és, ahelyett, hogy jobban utána néznének, megvádolnak valakit alaptalanul. Ha valaki nagyon sokat posztol fanprofillal, az számítson is arra, hogy tiltva lesz, de ki lehet védeni, hiszen van lehetőség, hogy megcsináld az arcost. Ha rendszeresen figyeled az üzenőfalad és már régebbi a profil, könnyebb megcsinálni az arcost, mert be tudod azonosítani az illetőt. Ha valami sztár képet ad ki, általában egyetlen személyről van szó és, ha kiad választásul egy olyan nevű fanprofilt, 99%, hogy ő lesz az. Kettőt meg ki lehet hagyni, ez is könnyít valamennyit. Ha meg letiltja a profilt, akkor menthetetlen. Az arcos az egyetlen esély és, ha elcseszted, akkor várni kell pár percet, mire újra megpróbálhatod. Semmiféle szart nem kell feltölteni, mert ha el van rontva, akkor azt fogja kiadni. Én olyankor várok pár percet vele, de általában elsőre meg tudom csinálni.
Visszatérek a lényegre, miszerint, ha valaki sokat posztol a fanprofillal, azt nagyobb valószínűséggel jelentik többen is, főleg, ha posztfosásban szenved az illető. Különösen a külföldiek, mivel ők azt hiszik, hogy annak a bizonyos sztárnak adod ki magad és jelentenek. Ahhoz, hogy valakinek kiadja az arcost, vagy tiltva legyen, több jelentésre van szükség és nem csak egyre. Felesleges bárkit is megvádolni, egy fecske nem csinál nyarat. Külföldiek keze is benne lehet a dologban. Nem kell posztfosásban szenvedni, ennyi... és nem is kell ellenségeket beszerezni. Aki azt állítja, hogy ő tiltogatja le a profilokat, az valószínűleg csak provokálja a többieket és el is éri a célját, mert mindenki felhúzza magát rajta. Régen nem volt ez, de a facebook szigorított az évek során és ezt mindenki tudja... csak a fanprofilosok többsége nem.
Ma már ott tart a fanprofilok világa, hogy a fabok meghúzódtak a háttérben, megvan a maguk társasága, de úgy vettem észre, hogy már nincsenek olyan nagy hatással a többi fanprofilosokra, mint eddig. Ez azért is lehet, mert nagyon sok köztük az új ember, a régiek eltűntek. Egy felmérésben, ahol megkérdezték, ki mikor kezdte, a többség 2014-es dátumot adott meg, tehát a 2013-as emberek leléptek és ezen nem csodálkozom. Köztük vagyok én is, úgy vélem, már nem érdemes csinálni, mert annyi szenny profil van és már rég nem arról szól, mint amiről kellene. Arra meg nem vagyok kíváncsi, hogy a 10-12 évesek, hogyan sajnáltatják magukat, hogyan vagdossák magukat, meg a sok hülye violettára sem. Meg arra a röhejes kihívásra sem, hogy selfiet kell csinálni. Szánalom, már rég elvesztette a varázsát. De az új fanprofilosok semmit sem értenek belőle, ők nem tudják milyen volt régen a fanprofil világ. Sajnálhatják is, hogy nem akkor voltak a részesei, hanem most. Igazán megszűnhetne már ez is, mert az egésznek már semmi értelme.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése